Het spel

Keshi is een spel, geen dieetles

Het spel helpt kinderen van 5 jaar en ouder om een positieve ‘mindmap’ van gezond eten en fysieke activiteit te ontwikkelen, en kritisch te staan tegenover voorverpakt en bewerkt voedsel.

Keshi bewerkstelligt het vormen van beschermende reflexen, net als bij het oversteken van de straat. Eerst kijk je naar links, dan naar rechts. Je hoeft toch niet meteen de hele wegcode te kennen. Daarom werkt Keshi met 10 + 10 typische en zeer herkenbare voedingswaren in elke categorie. Later, met behulp van de ouders of met een ander spel, zal het kind meer voedingswaren leren kennen.

Keshi is een veilig spel

Geen wapens, geen gevechten, geen geweld.
Keshi wordt niet binnen een netwerk gespeeld, hetgeen betekent nul kans op malware of indringers. Er is ook geen risico op misbruik of verslaving: de speeltijden worden enerzijds beperkt door de avatar zelf (die net zoals wij, niet de hele tijd honger heeft), en anderzijds kan de speeltijd ook voorgeprogrammeerd worden (versie 2021).

Om met Keshi te spelen, moet je bewegen. Hoezo?

Omdat gezond opgroeien ook regelmatige lichaamsbeweging vereist.

Dit is net zo belangrijk als gezond eten: voeding en lichaamsbeweging moeten 50/50 in evenwicht zijn voor een gezonde groei.

Door te bewegen om hun avatar te laten groeien, creëren kinderen een positief verband tussen hun fysieke activiteit en hun eigen groei.

Start!

Keshi is een intuïtief spel. U neemt uw smartphone of tablet ter hand en het spel wijst zichzelf uit. Uw kind begrijpt dit gemakkelijk. Maar ook u, als ouders, kan bij dit Keshi avontuur betrokken raken en ervaren wat uw kind leert en beleeft.

Keshi is in wat men ‘augmented reality’ noemt. Dit betekent dat de avatar verschijnt in je echte omgeving. Je bestuurt haar of hem vervolgens met je vinger op de Motion Pad.

En dan loop je met Keshi rond in je omgeving. Dat kan de woonkamer of keuken zijn, maar ook de tuin of het park. Je beweegt!

Opgepast! Net als in het echte leven word je achtervolgd door junk food en reclame! Ontwijk de 10 verleidingen, of je Keshi zal kilo’s aankomen!

Probeer in plaats daarvan de 10 gezonde voedingswaren te pakken te krijgen die je helpen groeien zonder extra kilo’s aan te komen. De geluidseffecten helpen om het onderscheid te maken tussen de ‘gezonde’ en de ‘gevaarlijke’ snacks.

Er zijn 10 niveaus waar je doorheen moet om van Keshi een superheld te maken. Voor elk level dat je behaalt, krijg je een stuk van Keshi’s superheldenkostuum.

Motion Pad

Hoe werden de 10 + 10 voedingswaren in Keshi gekozen?

Dit was het werk van een van een team diëtisten verbonden aan de Kinderkliniek in Balans van het UKZKF. Zij selecteerde de meest herkenbare voedingswaren/-stoffen uit de 2 groepen, de ‘gezonde’, en de ‘gevaarlijke’.

Appel

Banaan

Wortel

Broccoli

Gewone yoghurt

Vis

Rijst

Aardappelen

Water

Melk

Appel

Banaan

Wortel

Broccoli

Gewone yoghurt

Vis

Rijst

Aardappelen

Water

Melk

De «gezonde»:

Het spel is er niet op gericht om een dieetcursus te geven! Keshi wil gezonde reflexen installeren, en ook tot voorzichtigheid aanmanen:
« “Ik merk dat er dingen zijn die ik graag eet of drink, maar die mijn Keshi geen goed doen, terwijl er andere voeding en drank is, waardoor hij gemakkelijk opgroeit tot een superheld.
Ik wil hier meer over weten »

Hamburger

Friet

Ketchup

Chocoladereep

Creme dessert

Salami

Cornflakes
(voorverpakt)

Croissant

Koekjes

Sappen

Hamburger

Friet

Ketchup

Chocoladereep

Creme dessert

Salami

Cornflakes
(voorverpakt)

Croissant

Koekjes

Sap

De « gevaarlijke »:

Het zou verkeerd zijn om ‘slechte ‘ voedingswaren te zeggen. De werking en effect van onderstaande voedingswaren en dranken hangt immers sterk af van hoeveel je ervan eet en hoe vaak. Af en toe een hamburger van McDonald’s is niet hetzelfde als dagelijks een Happy Meal verorberen, zoals sommige tieners in de USA doen (33% van hen heeft overgewicht). In de nieuwe versie van 2021 zal hier nog meer rekening mee worden gehouden (zie verder). Het is niet de bedoeling om alle fun rond eten weg te nemen!

Hoeveel kost Keshi ?

Veel apps en videogames zijn gratis, zal je nu denken. Maar… bijna allemaal bedelven ze je onder de reclame, ofwel bieden ze je in-game winkelsuggesties om je sneller door het spel te loodsen.

In 2020 is Keshi gratis (prototype)

Keshi is een gratis F2P-spel (Free to Play), zonder in-game advertenties en zonder microbetalingen voor ‘power’aankopen.

Er is één avatar en 10 niveaus.

De Keshi die we samen met jou gaan bouwen in 2021

Gratis versie (F2P)

Voor kinderen:

 • Kies hoe je avatar eruit ziet en personaliseer haar/hem, geef hem/haar een naam en kleed je personage
 • Ontdek extra levels dankzij nieuwe scenario’s die regelmatig worden ontwikkeld
 • Win nieuwe en spannende virtuele beloningen
 • Geniet van de spectaculaire veranderingen van je avatar, die dikker of dunner wordt al naargelang je hem voedt, en die reageert met geluiden, plotselinge bewegingen, enz…
 • Beweeg ritmisch mee met de originele muziek die speciaal voor Keshi werd gemaakt.

PREMIUM Versie: TOEGANG VOOR OUDERS

Voor kinderen:

 • Ontdek tussen twee niveaus door minigames die je voordelen geven om sneller te winnen in het hoofdspel
 • Leer de nieuwe spelregels: voedselwaarden zullen ook afhangen van hoe vaak ze worden gegeten.
 • Haal nieuwe voeding uit de voorraadkast of koelkast, dezelfde als die op tafel komen thuis, en importeer ze in het spel om nog sneller te winnen
 • Laat je niet verrassen door een avatar die plots opduikt op onverwachte plaatsen!
 • Doe je gordel om! Het spel gaat steeds sneller…

Voor ouders:

 • Bepaal zelf de tijden en de duur van het spel door avatar meldingen in te plannen. Dat is ook normaal, hij heeft niet de hele tijd honger! En elke spelsessie is begrensd om ook de spanning erin te houden voor de volgende dagen. Net zoals een TV-serie.
 • Registreer elke speler om zijn spelverloop bij te houden
 • Volg vooruitgang op door middel van een grafiek
 • Volg prestaties op aan de hand van resultaten van mini-tests die in het spel zijn opgenomen
 • Gebruik Keshi’s virtuele voorraadkast (met koelkast) om te kiezen uit een database met pictogrammen van de voedingswaren die u op tafel zet en die uw kind in de koelkast kan vinden. Uw kind zal ze mee integreren in het spel om zo dichter bij de realiteit te komen
 • U kan tevens, indien u dit zou wensen, de voedingswaarden van elk van deze voedingsmiddelen opzoeken
 • Bepaal zelf de speelruimte dankzij geolocatie, waarmee je op voorhand kan instellen waar de avatar zal verschijnen; in de speelkamer, de tuin, de moestuin, het park, enz…
 • En mischien laat u uw kinderen zelfs kennismaken met gastronomie door de introductie van eenvoudige recepten (zoals “ Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten”, van Pascale Naessens.)

Heb je andere ideeën?